vineri, 31 august 2012

Ce înseamnă quilt şi patchwork?

PATCHWORK - imbinarea unor bucati de material textile, diferit colorat, prin coasere, cu mana sau cu masina, dupa modele geometrice sau aplicatii. Prin imbinarea acestor bucati se obtine un nou material (patchwork-ul) care apoi va constitui fata quilt-ului.

QUILT - cuvertura matlasata - este constituit din trei straturi: fata, care poate fi un material simplu sau patchwork-ul + vatelina+dosul. Se obtine "un sandvich", cele trei elemente fixindu-se intre ele prin quilting (matlasare) Aceasta operatiune, migaloasa si precisa consta in cusaturi decorative (desenate cu ajutorul unor sabloane sau cusaturi libere) ce dau quilt-ului in primul rind rezistenta apoi frumusete, pretiozitate.

Quilting-ul a aparut la inceputuri ca o necesitate. Emigrantii in drumul lor spre descoperirea pamintului fagaduintei isi refoloseau hainele vechi peticindu-le, refolosindu-le, infrumusetindu-le prin cusaturi decorative. In timp, datorita creativitatii umane, dorintei de frumos si util,se folosesc materiale frumoase iar aceasta indeletnicire a devenit ARTA, pasiunea femeilor din lumea intreaga. In America si Europa se organizeaza festivaluri, expozitii, la care participa artisti cunoscuti, producatori de materiale, unelte pentru quilt.

sursa aici.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...